Zo, lekker op zoek naar sensatie? Jammer dan, want ‘de doden’ liepen gierend van de lach recht naar ’t Klosterke want daar stond het bier klaar, geëlektrocuteerd of niet. En dat andere ‘slachtoffer’ zou nooit meer vijfbier kunnen bestellen omdat hij onder een container terecht was gekomen. Nou, een half uur later lukte het hem nog heel best. De brandweer en 112 bleken een oefening te houden op het terrein van Paaspop, want zulke oefengelegenheden hebben ze niet vaak.

We waren een klein dagje bij de opbouw van Paaspop in Den Hout. Vrijwillig ja, want ons aanbod tijdens de veiling voor de Houtse kerk was: Een interview in dit weekblad. Edwin Knipscheer zag zijn kans schoon, deed een bod en won nog ook. Hij is de secretaris van de club en regelt alles backstage, zijn broer Ronald is de voorzitter, Julian van Groesen is penningmeester (en een misselijk manneke), Ron van Mook regelt alles op het gebied van de catering, Jimmy Wolf en Tim van Gool hebben weer andere kwaliteiten en Bram Bul (ook niet bepaald vriendelijk voor de pers) doet de PR en staat samen met Ronald voor de line-up, de artiesten dus.

Sparen

Tien dagen voor paaszaterdag wordt begonnen met de opbouw, een man of 60. Bram: “Via GPS zetten we paaltjes en lijntjes. Daarna worden zowat alle rijplaten gelegd om het gras te beschermen. Op zaterdag komt de tent tot en met de ingang. Zondag en maandag zijn we ‘vrij’, dat zijn rustdagen. Dinsdag komen de leveranciers. De drank komt van Inbev, het eten van Vermeulen. De eerste vergadering is in juli, daarna komt het bestuur maandelijks bij elkaar. Langzaam maar zeker hebben we een heleboel gereedschap kunnen ‘sparen’, maar we kunnen een enorm beroep doen op de gemeenschap. Shovel, platte kar, tractor nodig? Geen enkel probleem. Da’s lekker werken hoor. En de opslag is ook geregeld aan de Achterstraat.”

Blij

Paaspop telt 40 grote en ongeveer 60 kleinere sponsoren, nagenoeg allemaal uit Den Hout of wel heel directe omgeving. Die krijgen niet alleen op allerlei plekken naamsvermelding, maar worden op eerste paasdag ook met een brunch gefêteerd. De begroting? Reken maar uit: 2 dagen x 4.000 bezoekers x 35 euro entree exclusief eten en drinken. Vorig jaar werd er 20.000 liter bier getapt, werden er (bijvoorbeeld) dik 100 kratten (à 12 flessen) cola geschonken, om over de duizend kilo nasi, 2.800 frikandellen, 2.000 hamburgers en 2.800 kroketten, 1.800 kilo friet en twee duizend pizza’s maar niet te spreken. Munten kosten 3,20 euro per stuk. “De biervoorraad is 16 duizend liter en wordt ’s nachts aangevuld. Inbev is blij met ons hoor.”

Riders

Tonnen worden gepoetst voor de munten achter de bar, net als de rekken waarin drankjes achter de bar worden klaargezet. Dat gebeurt door Mieke Knipscheer, terwijl haar zoontje Rav (met 9 jaar de jongste vrijwilliger) de koelkasten staat te vullen. Zo werken die dingen in Den Hout. Ook de kleedkamers worden voorzien van drank en chips, geheel volgens de wensen van de artiesten in een zogenaamde ‘rider’. “Ja, ze nemen soms ook (meest sterke) drank mee naar huis, maar dat gaan we allemaal niet controleren hoor, geen beginnen aan.” Geluid en licht in de grote tent worden afgesteld.

Windhoos

De hele ploeg wordt rond zes uur van een warme maaltijd voorzien. Het menu wisselt met de dag. Vandaag (donderdag) hebben we twee soorten stamppot met rookworst, soep en een toetje. Haute cuisine is het niet, maar het vult afdoende. Vrijwillige dames regelen het allemaal. Maar ‘plots’ gaat het alarm. Er is een windhoos geweest. Takken van bomen zijn eraf gevallen, containers zijn omgevallen, er is rook in de VIP-lounge en een gasfles lekt, ontploffingsgevaar dus. Overal liggen mensen, al dan niet ernstig gewond of zelfs al dood. Een stuk of zes brandweerwagens uit de hele regio, de ambulance en andere hulpverleners slalommen tussen de rijen met aggregaten en vrijwilligers van Paaspop rennen rond om de boel georganiseerd te krijgen, tot het moment waarop de professionele hulpverleners het van hen overnemen. En dit alles onder het toeziend oog van de brandweercommandant, politie’chef’ Jack en gemeenteman Arjan Klijsen.

Vlak voordat de avond echt invalt meldt zich de beveiligersorganisatie, die elke dag 17 mensen op het terrein heeft staan, om hun communicatieapparatuur neer te leggen. Waarna de hele ploeg zich naar ’t Klosterke begeeft om daar moed in te drinken voor de volgende dag, want er moet stiekem toch nog het een en ander gebeuren voordat de kindermiddag èn Paaspop zelf kunnen beginnen. Mooi om zo eens te zien wat er allemaal komt kijken bij enkele uren podium.

evr