De eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog in ons land verlopen chaotisch. Onze bondgenoten, Engeland en Frankrijk proberen samen met onze soldaten de opmars van de Duitsers tegen te houden. De Engelse steun bestaat vooral uit het bombarderen van wegen, spoorlijnen en andere strategische doelen. Een Handley Page Hampden van de RAF voert op de vroege ochtend van 15 mei 1940 een bombardement uit op wegen rond Breda. Bij de actie komt het toestel in de problemen door Duits afweergeschut dat aan de Schransmansdreef staat opgesteld.

Waarschijnlijk heeft de piloot, Leslie James Ashfield zijn vliegtuig een noodlanding willen laten maken. Door de beschieting was de vlieghoogte sterk gedaald, waardoor het toestel verlaten per parachute niet meer mogelijk was. Alle vier de inzittenden: Flying Officer Leslie James Ashfield (22), piloot. Sergeant Francis Wallace McKinlay (23), navigator en schutter. Corporal Frank Preston (20), radiotelegrafist en schutter. Pilot Officer Charles Douglas Crawley (24), navigator komen bij de crash om het leven. De vliegers worden op 16 mei door de Duitsers met militaire eer aan de kant van de weg begraven in een veldgraf. Op 25 juni 1941 krijgt de omgekomen vliegtuigbemanning een graf op de Protestantse begraafplaats in Oosterhout. Tot op de dag van vandaag is dat hun laatste rustplaats.

Bloemen

Het veldgraf van de jonge omgekomen mannen wordt met grote regelmaat voorzien van bloemen door de bewoners uit de omgeving zoals de zusjes Mien, Cor, To en Jo Kerremans.

Alleen het jongste zusje Jo (97) is nog in leven. Ze herinnert zich nog goed hoe zij, samen met haar zussen, in de zomer van 1940 bijna iedere zondagmiddag bloemen bracht naar het veldgraf. Jo Kerremans: "Voordat we naar het graf gingen, plukten we in onze tuin bloemen. Die bonden we achterop onze fietsen en dan gingen we. Een paar lege vazen stonden er altijd wel en water was er voldoende in de sloot. We brachten de bloemen ook uit medelijden naar het graf. Die jongens lagen hier begraven en kregen geen bezoek van hun familie, want door de oorlog kon die niet uit Engeland komen. In juni van 1941 was het graf opeens weg. Niemand wist wat er mee gebeurd was. Pas na de oorlog hoorden we meer van de crash en over de laatste rustplaats van de vliegers op het protestantse kerkhof in Oosterhout."

Gedenkteken

Ter nagedachtenis aan de op 15 mei 1940 omgekomen vliegers van de Handley Page Hampden zal op Bevrijdingsdag 5 mei aan de Witteweg een gedenkteken worden onthuld. Aanvang 11.15 uur. De vorm van het gedenkteken refereert aan het staartstuk van de Hampden dat destijds het voorlopige graf aan de Witteweg markeerde. Het gedenkteken, dat op initiatief van de werkgroep Luchtoorlog van de Tweede Wereldoorlog in de Gemeente Oosterhout wordt geplaatst, is vervaardigd door Piet Joosen en Erick Dauwerse van Smederij De Ploeg uit Den Hout. Het gedenkteken is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het goede doelenfonds van de Stichting Dorpsfeest Den Hout, de organisatie van het Jaarmarktfestival op Hemelvaartsdag.