De Vrijheidsmaaltijd werd dit jaar voor het eerst landelijk georganiseerd. Samen eten om elkaar een beetje beter te leren kennen. In de Bussel schoven zo’n 80 mensen aan in het Leescafé.
Gevraagd was een hapje voor vier personen mee te nemen. Dat varieerde van tonijnsalade á la Ad Jespers, muffins, makreelsandwiches, koffiebroodjes en worstenbroodjes, al dan niet zelf gemaakt of gekocht. Voor brood en soep was gezorgd. Door het Oranjecomité werd vegetarische Vrijheidssoep geserveerd en dat was minestronesoep met boerenkool en witte bonen, naar een recept van chef Jet van Nieuwkerk. Aan de lange tafels werd het in elk geval erg gezellig.
Stemming
Als er onverhoopt een stilte viel, lagen de vragenkaartjes klaar. Wat was het moedigste dat je ooit hebt gedaan? En via moedige zaken als een ballonvaartocht, parasailavontuur of nieuwe baan kwamen al gauw weer andere onderwerpen ter sprake. De burgemeester en zijn partner waren ook hier van de partij. En er was swingende bevrijdingsmuziek van de Band of Brothers en een Andrew Sisters-achtig trio zodat iedereen vanzelf in de juiste stemming kwam.
Film
Voordat de Vrijheidsmaaltijd begon, konden geïnteresseerden in de Bussel ook nog kijken naar ‘Over vrijheid gesproken’. Op een volle foyer-trap op zagen we enkele indrukwekkende documentaires van de Stichting Waardemakers. Oosterhouters uit diverse windstreken vertelden hun verhaal over de vrijheid en enkele dilemma’s werden aangesneden. Is een vijand alleen maar slecht? Zou jij in verzet komen? Binnenkort wordt ook nog een documentaire verwacht waarin een Oekraïense Oosterhoutse aan het woord komt. Mooie, genuanceerde verhalen ter lering en inspiratie.
CC (foto’s Casper van Aggelen)