Vergeet bbq-en, uiteten gaan of een thuiskok regelen: deze zomer gaan we heerlijk picknicken. Like a boss. In de natuur, vrij en met zelfgemaakte exquise, mediterrane hapjes die zelfs een sterrenchef zullen doen watertanden. Dus: maak contact met je innerlijke chef, duik vol foodliefde die keuken in en verleid je partner. Liefde gaat tenslotte nog altijd door de maag!
Door: Nathalie Schalke | StorytellConcepten
Andalusische Gazpacho-shots
Koud en verfrissend, met tomaat, paprika en komkommer. Voor 4-6 personen
Ingrediënten: 800 g rijpe tomaten, ½ komkommer, 1 rode paprika, 1 kleine rode ui, 1 teen knoflook, 2 el sherry-azijn, 4 el olijfolie extra vierge, snuf komijn, zout & peper.
Bereiding: Alles grof snijden, 30 min laten marineren, dan glad blenderen. Zeef voor fluweelzachte structuur, koel minstens 2 uur. Serveer in kleine weckpotjes, afwerken met drupje olijfolie en brunoise van komkommer.
Bijpassend drankje:
Sangria Blanca ‘Costa Blanca’ – gemaakt met droge Albariño, vlierbloesemsiroop, perzikpartjes en basilicum. De bloemige tonen en lichte zuren liften de tomaten en maken het perfect als opener. Santé!
Mini-pita’s met geroosterde bloemkool-shoarma
Lekker vega!
Ingrediënten: 1 kleine bloemkool in roosjes, 2 el ras-el-hanout, 3 el olijfolie, 8 mini-pita’s, 150 g Griekse yoghurt, 2 el tahin, sap ½ citroen, handje granaatappelpitten, verse munt.
Bereiding: Bloemkool roosteren (220 °C, 20 min). Saus mengen: yoghurt, tahin, citroen, zout. Ingeknipte pita vullen met warme bloemkool, saus, munt en granaatappel. Voilà, kind kan de was doen.
Bijpassend drankje:
Virgin Rosemary - Limonata Spritz – bruiswater, vers citroensap, rozemarijnsuikersiroop, munt. Het citruselement snijdt door de kruidigheid, terwijl rozemarijn dieper aansluit op de ras-el-hanout. Klinkt goed toch? En nog alcoholvrij ook.
Watermeloen–feta spiesjes met za’atar & munt
Klassieke hitte-killer: blokjes watermeloen en feta om-en-om op prikker, bestuiven met za’atar, paar druppels limoensap en een muntblaadje. Om je vingers bij op te eten.
Bijpassend drankje:
Provençaalse Rosé – licht gekoeld, elegant rood fruit, droog.
De rosé versterkt de zoete watermeloen en contrasteert zacht met de feta en za’atar. En het kleurtje? Lekker blush.
Siciliaanse tonijn-ricotta polpette + citroen-aioli
Een persoonlijke favoriet.
Polpette: 240 g tonijn uit blik (op olie, uitgelekt), 120 g ricotta, 1 ei, 30 g paneermeel, 1 el kappertjes, rasp ½ citroen, peterselie. Kroketjes vormen, 15 min koelen, dan in olijfolie goudbruin bakken.
Aioli: 100 ml mayo, 1 teen knoflook, sap & rasp ½ citroen, snuf peperoncino.
Bijpassend drankje:
Gekoelde Italiaanse Vermentino óf een Citroen-Myrte Spritz (limoncello + tonic + verse tijm). Beide fantastico. De citrus in het drankje weerkaatst perfect de aioli en laat de tonijn nog frisser smaken.
Spanakopita spiralen
Klinkt toch verdraaid lekker.
Filodeeg bestrijken met olijfolie, vullen met spinazie-feta-dille mengsel, oprollen tot sigaar, dan tot slakje draaien. Bak 200 °C, 18 min tot knapperig.
Bijpassend drankje:
Griekse witte wijn – Assyrtiko (fris, mineraal)
De zilte wijn past geweldig bij feta en laat het bladerdeeg licht aanvoelen.
Olijfolie-citroencake fingers met tijmhoning
Toetjestijd!
Bakken in brownie-vorm, afkoelen, in ‘fingers’ snijden, licht bestrijken met warme honing + verse tijm.
Bijpassend drankje:
Iced café con naranja – espresso met sinaasappelschil, beetje gecondenseerde melk en ijs.
De citrus-espresso matcht de citroen in de cake en vormt een mediterrane afsluiter met pit.
Picknicktip om te picknicken als een pro
Serveer de drankjes uit kleine glazen flessen of thermosbekers, en label ze met washi tape + een stukje touw voor een rustieke stijl. Voeg wat eetbare bloemen of kruiden toe als garnering op locatie voor extra flair.
Perfecte picknick hotspots
Niet zomaar aan de waterkant bij de plaatselijke beek neerstrijken als het ook speciaal en bijzonder kan. Hier zijn een paar verrassende plekjes om te picknicken – hotspots met karakter, sfeer en een vleugje magie. En als het eigenlijk niet mag? Trespassing is avontuur! En dat maakt de picknick alleen maar intenser.
Een Kabouterpad in een stil bos
Je moet er even voor naar Gelderland rijden maar het Speulderbos is bekend om zijn ‘dansende bomen’ – grillig gevormde stammen in een mystiek bos waar je bijna verwacht een elf of kabouter tegen te komen. Het is het oudste bos van Nederland. Picknick op een open plek langs het Kabouterpad, waar het ochtendlicht door de bladeren valt en voel de magie.
Bij een eeuwenoude ruïne
Tussen de ruïnes van oude kastelen of kloosters picknicken brengt een magische soort rust én geschiedenis. Zo’n historische locatie is perfect voor een romantische date of liefhebbers van cultuur. (Als je bij je schuurtje, dat nodig aan een opknapbeurt toe is, neerstrijkt telt dat ook als ruïne. Het is ook meteen een duidelijke hint naar je klusser.)
Op een uitkijktoren met uitzicht over een vogelgebied
Voor de avontuurlijke vogelaars onder ons. (Pas wel op voor de mogelijke poepies.) Je zit hoog, met uitzicht over uitgestrekte natuur, stilte behalve vogelgeluiden, én altijd wind. Sommige torens hebben een zitplateau, ideaal voor een mini-picknick.
In een (bloemen)tuin van een buitenplaats
Wil je er graag helemaal Instagrammable bijzitten? Ga dan picknicken bij een landgoed. Tussen bloeiende rododendrons, vijvers en Japanse esdoorns ligt een oase van rust in een zorgvuldig aangelegd park. En mag het eigenlijk niet? Des te leuker!